preskoči na sadržaj

Osnovna škola Luka Botić Viškovci

 > Knjižnica
Knjižnica

2021. proglašena Godinom čitanja

Autor: Ivančica Jakobović Špoljar, 12. 1. 2021. 15:06

 

Vlada Republike Hrvatske podržala je inicijativu Ministarstva kulture i medija da se ova godina proglasi Godinom čitanja. Odluka je proizašla iz mjera Nacionalne strategije poticanja čitanja (akcija koja postoji od ranije, a pridonosi kulturi čitanja i propagira čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem) i dat će joj dodatnu važnost.

Istraživanja pokazuju da se sve manje čita i da nas knjiga  zanima sve manje, pogotovo nakon razdoblja puberteta. To je negativan trend zabilježen još devedesetih godina. Generacije su navikle na brzo dobivanje informacija, na instant tekstove i često nam nedostaje koncentracije za uživanje u čitanju. Današnje vrijeme pandemije ograničava održavanje kulturnih događanja i sudjelovanje na njima, ali  otvara mjesto kulturnim djelatnostima kao što je čitanje. Ograničeni u fizičkom kontaktu s ljudima, češće se družimo s knjigom i filmom. Sad je, više nego ikad, dobro vrijeme za knjigu. Društvo nam treba omogućiti usvajanje i razvijanje čitateljskih navika, školovati nas za čitanje s razumijevanjem i promicati čitanje kao društvenu vrijednost.

Zašto uopće čitati? Čitanje poboljšava komunikaciju, jača emotivnu inteligenciju i toleranciju, razvija empatiju kod djece, obogaćuje rječnik, proširuje znanje, razvija kreativnost i maštu, olakšava nam da razumijemo svijet oko sebe, ali i sebe same.

Pokušajmo ovu godinu učiniti godinom čitanja krenuvši od sebe!

https://mzo.gov.hr/vijesti/2021-godina-proglasena-godinom-citanja-u-hrvatskoj/4117

 

 [više]

Radionica "Razlistaj se!"

Autor: Ivančica Jakobović Špoljar, 23. 10. 2020. 17:48

Na današnjoj radionici posvećenoj Mjesecu knjige, učenici su 5. razreda s nastavnicom prirode D. Slišković i knjižničarkom I. Jakobović Špoljar izrađivali straničnike (dočitnike, bookmarkere).

Povezali su nastavu hrvatskog jezika i prirode. Oslikavajući straničnike motivima prirode, zelenilom, travom, lišćem, uklopili su se u moto ovogodišnjeg Mjeseca "Razlistaj se!". Nadamo se da straničnici neće samo stajati u ladici, već da će imati svrhu u pročitanim knjigama naših učenika.

 [više]

Mjesec hrvatske knjige

Autor: Ivančica Jakobović Špoljar, 15. 10. 2020. 09:51

          

 

                    

Mjesec hrvatske knjige je vrijeme od 15. listopada do 15. studenog kada se nastoji više govoriti o čitanju i važnosti čitanja, kada knjižnice i različite kulturne udruge i ustanove intenzivnije rade na promidžbi svojih usluga i vrednovanju same knjige. Mjesec je nacionalna manifestcija i održava se već 25 godina. Pokrovitelj je Ministarstvo kulture RH, a Knjižnice grada Zagreba vode organizaciju Manifestacije.

Diljem zemlje tako možemo pratiti razna događanja po knjižnicama i kulturnim centrima vezanim uz knjigu te poticanje čitanja kao kulturne vrijednosti. U sklopu Mjeseca je i Dan hrvatskih knjižnica 11.studenog. Ove je godine moto Razlistaj se! Svi su sudionici pozvani da programe i aktivnosti  Manifestacije povežu uz planet Zemlju ( ove  je godine i 50. obljetnica obilježavanja Dana planeta Zemlje).

Zato, razmislite jeste li nedavno što pročitali. Ako niste, vrijeme je da uzmete knjigu u ruke; moguće je da će vam se svidjeti!

 [više]

 Knjižnica

Povijest knjižnice:

Osnovna škola Luka Botić u Viškovcima ( ne pod tim imenom ) osnovana je 1855. godine. Školska knjižnica spominje se školske godine 1902./03. sa 340 jedinica građe podijeljenih na učiteljsku i učeničku zbirku s omjerom 30:70. Godine 1909. sagrađena je nova školska zgrada; 2005. godine adaptirana je ta ista zgrada, no bez predviđene prostorije za školsku knjižnicu.

            Knjižnica OŠ Luka Botić je do 2007.  godine bila popratni dio nastave; satnica školske knjižnice pripadala je nastavnici hrvatskog jezika, dva sata tjedno u međusmjeni.

Odobrenje Ministarstva za pola radnog vremena knjižnice stiglo je  školske godine 2007./2008., tako da knjižnica radi 20 sati tjedno od 1. rujna 2007. Posao obavlja diplomirana knjižničarka. Knjižnica djeluje u manjem neadekvatnom prostoru (10 metara kvadratnih), bez čitaonice i računala za učenike te učenici teško prilaze građi. Svake godine broj građe i naslova se povećava (lektirni naslovi, fond za učitelje, pedagoška literatura, fond za učenike za izvannastavno čitanje…).

Adaptacija potkrovlja školske zgrade završena je 2020. godine. Tijekom školske 2020./21.godine, građa se premješta u novi prostor, uz otežan rad zbog epidemioloških uvjeta. Knjižnica počinje raditi u novom, većem prostoru, prikladnom svojoj ulozi, u skladu sa standardima školskih knjižnica, u rujnu 2021.godine.

E - lektira

 

________________________________________________________________

Dragi učenici, na sljedećoj poveznici možete pronaći

Hrvatsku opću i nacionalnu online enciklopediju

 

Također, na poveznici možete pregledati abecedni katalog naše knjižnice:

https://library.foi.hr/lib/index.php?B=1173

 

Online časopis za djecu pratite na:

https://brickzine.hr/

 

Besplatne elektroničke knjige dostupne su na:

https://elektronickeknjige.com/ 

 

Hrvatski pravopis pogledajte na poveznici:

https://pravopis.hr/ 

 

Sve informacije o jeziku imate na stranici Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje:

http://ihjj.hr/

 

Za nedoumice u pravopisu pomoći će vam poveznica:

https://ispravi.me/

 

Edukativni časopis Meridijani možete pogledati na adresi:

http://www.meridijani.com/?meridijan=magazines

 

_________________________________________________________________

Preuzmite popis lektire!

  Popis lektire.doc


Međunarodno natjecanje

Raspored zvona

CMS za škole logo
Osnovna škola Luka Botić Viškovci / Omladinska 4, HR-31401 Viškovci / os-lbotic-viskovci.skole.hr / ured@os-lbotic-viskovci.skole.hr
preskoči na navigaciju